Bra fetter hjälper dig att gå ner i vikt

Det goda fettet kallas också omega-3, och omega-6-fettsyror eller essentiella fettsyror, vilket innebär att de måste tillföras med födan. Saltvattensfiskar som sill, makrill, hälleflundra, uer, lax, sardin, torsk och havsöring samt fiskrom är rika på sådan; Även vissa nyttoväxter innehåller en mycket stor andel essentiella fettsyror: avokado, nötter, frön, kärnor, groddar, kastanjer, bönor (sårskilt sojabönor), ärter, linser och majs. I synnerhet överviktiga eller feta personer bör i möjligaste mån ersätta smör och margarin med vegetabilisk olja i matlagningen.

När man lever med mindre fett i kroppen känner man sig som en ny människa, nästan som nyfödd. Bort alltså med kilon som står i vägen för en ny och sann livsglädje. Det är egentligen mycket enkelt att bränna fett och gå ner i vikt. Så här ser den dubbla strategin ut:

Lipolytiska, fettslukande, mekanismer aktiveras.
– Lipogena, fettbildande, impulser (till exempel att alltid äta fel mat) stoppas upp och ersätts av ett fokus på nyttigare och mer hälosam mat.

Vad man bör veta om sitt kroppsfett
Alla nyfödda har i princip lika många fettceller. Men om de alltid får nappflaskan när de är oroliga och äter mycket sötsaker som barn, utvecklar de fler och fler sådana adipocyter. De är till en början helt tomma men utgör redan en del av fettvävnaden. Därför kan antalet fettceller skilja sig starkt hos två 13-åriga flickor som båda är smala som vidjor. Ingen som ser dem kan föreställa sig att en av dem eller båda någon gång skulle kunna bli feta. Men en av flickorna har kanske redan två till tre gånger i så många fettceller. Och om båda flickorna i tio års tid struntar i att äta hälsosam mat, kommer den ena som ung kvinna kar ske att väga sex eller åtta kilo för mycket. Det beror på att de tomma fettcellerna under tiden fyllts med innehåll. Det ödesdigra är att fettcellerna kan svälla och bli upp till hundra gänger större än de ursprungligen var och pressa in allt fler fettmolekyler i sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: