Vikt hit och vikt dit – vad är det egentligen som väger?

För att förstå vad det egentligen är man vill bli av med, ska man vara medveten om vad kroppen består av.

Det som väger i kroppen är framför allt skelett, muskler, blod och fett. En vuxen människa innehåller ungefär fem liter blod. Andelen av de andra beståndsdelarna är olika beroende på vilka vanor vi har.

Vissa människor är välsignade med en grov benstomme i och då är det naturligt att vikten hos dem blir lite högre. Det omvända gäller förstås också — en kraftig kroppsbyggnad genererar en grov benstomme. Som kuriosa kan nämnas att fetma har visat sig kunna utgöra ett gott skydd mot benskörhet, även om fetma trots denna egenskap inte är ett tillstånd att sträva efter.

Jag vill dock påpeka att en grov benstomme aldrig är orsaken till övervikt.

mot-varandra

Precis som blodet innehåller muskelmassan mycket vatten, något som vi vet väger väldigt mycket. Fettväven, däremot, innehåller i princip bara fett. Då fett inte väger lika mycket som vatten innebär det att ett kilo fett tar större plats än ett kilo muskelmassa. Därför är en vältränad person på hundra kilo slankare än en fet person som är lika tung.

Det som händer när man kämpar med sin ”lågkaloridiet” är att man bryter ned sin muskelmassa, och med den försvinner en mängd vatten från kroppen. Det är därför det är möjligt att gå ned flera kilon första bantningsveckan — man gör helt enkelt av med en massa vatten. Vettet, däremot — som ju var anledningen till att man slog sig in på bantningsbanan från första början — det sitter kvar.

När vi lägger om vår kost, ändrar vi också förhållandet mellan främst muskelmassa och fettväv.

Motion åstadkommer också denna förändring, och i kombination med bra kostvanor ger det snabbt en mycket gynnsam effekt på vår kroppssammansättning. För det är inte ju vikten i sig vi egentligen vill åt — det är oftast uppfattningen om att fettväven tar för stor plats som gör att vi vill förändra något i vår livsföring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: